DPM Sunucusu ile file yedekleri ve restore işlemi çok kolay bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir. Dosyalar in use ken bile sorunsuz olarak ve çok hızlı bir biçimde dosyaların yedeklerinin nasıl alınacağını inceleyeceğim. Bir yedekleme oluşturabilmek için önce DPM sunucusunda Protection groupların oluşturulması gerekmektedir. Daha sonra oluşturulan bu protection group lar ile yedekler restore edilebilmektedir. Sistemimde dpm agent ı var olan bir sunucunun file yedekleri için DPM de new protection group deyip yedeklerini almak istediğimi sunucyu seçiyorum. Sunuda dosya veya disk olarak yedekleri alınacak yeri seçiyorum.
Daha sonra bu protection group a bir isim veriyorum ve bu yedeklemenin kısa sürelimi uzun sürelimi olacağını seçiyorum. Sistemime bağlı bir kartuş ünitesi olmadığı için yedeklemem mecburen short-term yedeklemedir.
Bu aşamada yedeklerin saklanacağı gün sayısını retention range de seçiyorum. DPM sunucum ile dosyaların alınacağı yerlerin sekronizasyon sıklığını seçebiliyorum. Burada ben recovery points ler oluşturulmadan önce yapılacağını ayarlıyorum. recovery points lerin alınacağı yani yedekten dönüş noktalarının tarihlerini bu aşamada seçiyorum.
Yedeklerin tutacağı toplam data size ını DPM kendisi ilk aşamada hesaplamaktadır veya modify a tıklayarak yedeklerin alınacağı disk alanları manuel değiştirebilmekteyim ayrıa toplam disk alanını ve yedeklerin alınabilmesi için kullanılabilecek disk alanını göstermektedir. Bir protection group için ayarlanan disk kapasitesi DPM sunucusu tarafından disk üzerinden allocate eder ve bu alana sadece o protection group un yedekleri alınır.
İlk replikasyonun ne zaman başlayacağını bu aşamada seçebilmekteyim.
Yapılabilecekler hakkında özet bize gösterilmekte ve yedekleme bu aşamada başlayabilecek durumdadır.
Yedekleme işlemi bu aşamada başlamaktadır. Önce diskler üzerinden ayarlanan disk size ı kadar bir bölümü kendisine tahsis eder ve yedekleme başlar.
Alınan yedeğin durumu protection da aşağıdaki gibi görülmektedir.
Alınan yedeğin restore edilme işlemi ise DPM konsolu üzerinden recoery bölümünden gerçekleştiriliri. Burada her sunucu tek tek görülmekte, bu sunucuların recovery point tarihleri görülmektedir. İstenilen bir tarihten alınan yedekler recovery edilebilmektedir. Alınan file yedeğini tümüyle recover edebildiğimiz gibi alınan yedekten sadece 1 nesne de recover edilebilir yani alınan yedeklerden sadece bir text dosyasını recover edebiliriz.
Recover edilirken bize recover ekranı aşağıdaki gibi gösterilmekte.
Alınan yedek kendi üzerine recover edilebileceği gibi her hengi bir yede de recover edilebilir.
Yedekten dönerken dönülen datanın diğer ayaları aşağıdaki gibi seçilebilmekte ve network e bandwidth sorunu yaşanılmaması için bandwith ile ilgili ayarlamalar yapılabilmektedir.
Recover işlemi devam etmektedir.
Recover işlemi başarı ile bittiği biligisini almaktayız.