Cuma , 25 Nisan 2025

Veeam ile Oracle Database Backup Almak

Veeam in v9 versiyonu ile Windows üzerinde çalışan oracle ın backup\restore testi gerçekleştireceğim. Veeam ile oracle backup almadan önce sunucuda ve oracle da yapılması gerekenleri özet olarak aşağıda paylaşıyorum.

DB e login olacak kullanıcı ile DB ye login olup oracle için kullanılacak username\password ü kontrol ediyorum. Ben sysda kullanıcısı olan sys account u ile oracle a login oluyorum.

Log un tabiki archive modda olması lazım.

Eğer Log Mode Archivelog değilse aşağıdaki gibi db archive mode alınır. Archive log ta redo lar saklandığı için disk üzerinde ciddi boyutlarda log file larımız olabilir. Bu nedenle RTO ve RPO sürelerimize göre archive log lar silinbilir. Veeam üzerinde bu silme işlemini configure edebiliriz.

Archive log açık açık değilse log mode umuz aşağıdaki gibidir.

DB noarchive modda ancak backup almak için DB nin kapalı olması gerekir. DB açık iken backup ı ancak export ile alabiliriz.

DB nin archive mode ta çalışması için yapılacaklar ise aşağıdaki gibidir.

Oracle ın DB sinin yedeklenip restore edilmesi için aşağıdaki file lara ihtiyaç vardır. Bu file lar olduğu sürece db yi sorunsuz restore edebiliriz.

Pfile: Oracle ın kofigurasyonu ile ilgili dosyalardır. init(sid).ora olarak default ism vardır. Pfile yoksa sunucuda db mount edilemez. Oracle ın konfigürasyonunun bulunduğu dosyadır.

Spfile: pfile ın aynısıdır. Binary modda dır. Pfile text mode dır. Spfile(sid).olarak dosya oluşturulur. Oracle ın konfigürasyonunun bulunduğu dosyadır.

Control files : ctl uzantılı dosyadır. Control file yoksa db mount edilemez. Oracle verisinin adresi tutulur. Diskte oracle datası nerede bilgisi bulunur. Data file, redolog, backup file larının path ini tutuyor. Control file in path i ise pfile da yazmaktadır.

Redolog: db seviyesinde yapılan tüm işlemlerin bulunduğu file lardır. Bu file lar redo lar dolunca oracle dolan redo file ı arşivler. Geriye doğru restore edilirken arşiv dosyalarındaki redo lara göre restore yapılır ve istenilen ana dönülmüş olunur. Arşiv dosyaları manuel silinmedikçe silinmez.

Dbf : – Datanın bulunduğu file lardır. data file lardan ise system ve undotbs data file lar olmazsa db açılmaz.

Bu bilgilerden sonra veeam de bir job oluşturup backup aldıktan sonra restore işlemi testini gerçekleştiriyor olacağım.

Job oluştururken backup ın application-aware processing seçeneği ile belirtmek gerek.

V9 ile gelen yeni özellik ve oracle backup. Backup için birkaç seçenek mevcut. Arvice logs opsiyonu mevcut. Logların truncate edilmesi isteniyorsa saat ve gb olarak 2 seçenek mevcut. İstenirse arvhive log lar silinmeyebilir. Log backup süresi ve log backup ların silinmesi için seçenekler aşağıdaki gibidir.

Alınan backup ın restore edilmesi,

Restore app items tan oracle database seçilir ve oracle Explorer açılır.

Başka bir sunucuya veya var olan sunucu istenilen zamana veya en son alınan backup a restore işlemi başlatılır.

Alınan file lar aşağıdaki gibidir. Spfile ve pfile olmadığı için başka bir server a restore edildikten sonra db mount edilmez. Bu nedenle yeni sunucuda spfile, pfile ve control file ların düzenlenmesi gerekir. Ancak aynı sunucu üzerine restore işleminde her hangi bir sorun meydana gelmeyecektir.

Her hangi bir ana dönüş yapılabilinmekte.

Restore işlemi yapılırken var olan db nin üzerine restore yapılacağı bilgisi karşımıza çıkmakta.

Restore aşamasında ekran görüntülerini paylaşıyorum.

Ve restore işlemi başarı ile tamamlandı.

Bir sonraki testimde Linux üzerinde oracle db backup ve restore testini gerçekleştireceğim. Backup ve restore ile ilgili sorularınızı suykan@hotmail.com a gönderirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Yoruma kapalı.

%d blogcu bunu beğendi: