Exchange 2010 DAG yapısı ile cluster mimamirisini tamamen değiştirmiştir. MEsajlaşmada sürekliliği arttırmada bence büyük bir adım atmış bulunuyorlar. DAG yapısında en az 3 sunucu önerilir durumda iken ben 2 sunucu ile DAG yapısını test ettim ve kurulum, konfigurasyon ve performans olarak muhteşem. DA yapısında da en fazla 16 sunucu olabilir. Senaryoda sunucu bu sunuculardan 1 tanesi Hub transport ve web access rollerini üstlenirken mailbox rollerini ise 2 sunucu üzerine yükledim. DAG yapısını kullanacak mailbox rollerinin kurulu olduğu sunucular üzerind cluster servisinin kurulu olması önerilirken cluster servisi kurulu değilkende dag yapısını oluşturduğumuzda cluster servisi yüklenecektir.
Database Availability Groups tabıne geldiğimde yeni bir DAg oluştur dediğimde bizden istenen bilgileri girip ok liyorum. Burada witness directory yi exchange sunucuların erişebileceği bir klasördür. Ben bu klasörü Hub Transport klasörü üzerinde yapıyorum. Klasör DAG yapısı oluşturulurken DAG sunucuları kullanacaktır. server a da hub transport ve client acceess role lerinin kurulu olduğu sunucumun FQDN ini yazıp DAG yapısını oluşturuyorum.
DAG yapısı oluşturmakbu kadar kolay. Bundan sonraki aşamalarda ise DAG yapıma exchange rollerinin kurulu olduğu sunucuları seçmem gerek. Bu işlemi shell ile yapabildiğim gibi oluşturduğum dag yapısına sağ tıklayarak dag yapıma katılacak sunucuları seçiyorum.
Bu sunucuları seçerek Dag yapıma exchange sunucuları eklediğimde sunucularda cluster servisi yüklü değil ise cluster servisi otomatik olarak kuruluma başlıyor ve gerekli ayarlamalar otomatik olarak gerçekleşiyor. Cluster servisleri otomatik olarak ayarlanmış oluyor.
Dag yapısına exchange sunucularımı kattıktan sonra mailbox DB lerimizin hangi sunucular üzerinde duracağını belirlemem gerekiyor. Benim yapımda 1 adet DAG mevcut ve ben bu milbox DB lerimi diğer sunucum üzzerinde de bir kopyasının oluşması için seçiyorum. Bu işlemi ise aşağıdaki gibi yapıyorum. mailbox db lerim böylece her 2 sunucuda da oluşmuş oldu. Ben aşağıdaki gibi DB lerimi kopyaladım.
Cluster manager dan cluster servisleri hakkında durum ve konfigurasyon bilgisini alabiliriz.
bu aşamdan sonra 2 tane exc101 ve exc102 mailbox server larımdan biri fail olduğunda üzerindeki mailboxların bir kopyası diğer sunucu üzerinde olduğundan mail trafiğinde bir sorun olmayacaktır. DAG yapımdaki sunucu sayısını arttırarak mailbox sunucularımın fail olması mail trafiğinden ir sorun olma ihtimalini azaltabiliriz. Exchange yedeklerini alırken aldığımız yedekler mailbox yadekleridir. Yani client access sunucumuz çöktüğünde yedekte var olan bir sunucu üzerine exchange kurulumu yaptıktan sonra bir kaç ayar ile sunucumuzu ayağa kaldırabiliriz. Hub transport sunucum ile de durum aynı şekilde. network ve dns teki ayarardan sonra Exchange organizasyonundaki connector leri ayarladıktan sonra sistemimizi ayağa kaldırabiliriz. Ancak mailbox sunucumuzun fail olması durumunda ise bu işleyiş değişecektir. Bu sefer alınan yedekler sağlam mı, yedekten dönebilecekmiyiz gibi sorunlar oluşabilmekte. DAG yapısının yedeğini de DPM 2010 ile başarılı bir şekilde ayrıca alabilmkteyiz.
DAG yapısı için Dag taki sunucularımız tavsiye edilmese işletim sistemini PC tabanlı makinalara kurarak ta gerçekleştirebiliriz. Ancak maliyetler yüzünden böyle bir düşünce gerçekleşebilmektedir.
DAG yapısı hakkında microsoft un biz exchange adminleri için high availability çalışmasını açıklamaya çalştım.