DPM in yedek alacağı yer üzerinde bilinmesi ve yapılması gereken bir ufak detay bulunmaktadır. Bunlardan birisi yedeği disk üzerine alacaksak bu disk DPM tarafından dyamic diske çevrilir ve sunucu tarafından bu alan bir daha kullanılamaz. DPM yedeklemeyi replikasyon ile gerçekleştirir. Bu replikasyon çok hızlı olarak gerçekleştiğinden yedek alma ve geri dönüşleri çok hızlı olmaktadır. DPM in usb diskler dışında bütün disk yapılarını desteklemektedir. DPM sunucuna diskler eklendikten sonra üst menüden Managment a gelip oradan disk tabından add disks dediğimizde bize yedekleri alacağımız diskler görünmektedir. Aşağıdaki diski ben eklemekteyim.
Selected disk dediğimizde DPM sunucu diskleri kullanabilir duruma gelmiştir.
Bu aşama kullanılan diski aşağıdaki gibi görebilmekteyiz.
DPM e tanıtılan disk server manager dan aşağıdaki gibi dynamic olarak (DISK 1) gözükmektedir. Bu aşamadan sonra yedek alınacağı zaman disk alanımızı kullanabilir duruma gelmekteyiz.
DPM in yedeklerinin alınabilmesi için clientlara bir agent kurulu gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu kurulum sonrası client tarafında DPMRA adında bir servis çalışır duruma gelmektedir. Yedeğini alacağımız sunucuya agent yüklemek için ise disk tabının yanında agents tanı bulunmaktadır. Burada sağ tarafta install a tıkladığımızda bize agent ı kurulacak olan sunucuyu seçebileceğimiz bir ekran karşımıza çıkmaktadır.
Sunucuyu seçip add diyerek next diyoruz.
bizden sunucu üzerinde yetkili bir hesap istemektedir. Bunu hesabı girip devam ediyorum.
Agent ın kurulu bittiğinde makinanın resetlenmesi gerekmektedir. Bu işlemi manuel mi yapacağımızı yoksa kurulum biter bitmez otomatik olarak yapabileceiğini söylemektedir. Birini seçip kurulumu tamamlıyorum.
Kurulum bu aşamada devam etmektedir.
DPM sunucumuza agent n kurulumunu bitirmiş ve diskleri sunucuya tanıtmış durumdayız. Bu aşamadan sonra yedek alabilecek bir sisteme sahibiz.